Pokazywanie postów oznaczonych etykietą recenzja. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą recenzja. Pokaż wszystkie posty

niedziela, 3 grudnia 2017

Strażniczki - recenzja gry

Przenieśmy się w klimaty Dalekiego Wschodu, w poszukiwaniu symetrii idealnej i równowagi doskonałej. Podróż odbędzie się za sprawą olśniewającej i wprost przecudnie wykonanej karcianki, która dzięki swojej niebanalnej szacie graficznej, na mojej półce z grami stoi od jakiegoś czasu frontem, niczym dzieło sztuki (sic!). A zatem, bez zbędnego przynudzania, oto jedna z najprzyjemniejszych karcianych niespodzianek roku 2017, prosto od wydawnictwa REBEL.

Zgrabny miks mechanik zaprojektowany przez Guan Chih Huanga

środa, 29 listopada 2017

Skubane Kurczaki - recenzja gry

Polska edycja gry, która pierwotnie ukazała się dokładnie 20 lat temu, pod nazwą Chicken Cha Cha Cha. W przypadku tak wiekowych tytułów zawsze pojawia się obawa, czy aby gra z godnością się zestarzała, a partie nie dorównują przypadkiem poziomem emocji partyjkom bingo w klubie seniora. No cóż, niczym żądny przygód rycerz opuściłem przyłbicę i pogalopowałem na spotkanie drobiu... to znaczy przeznaczeniu! ;)

Tytuł dobrany świetnie - kurczaki będą skubać sobie piórka! :)

niedziela, 26 listopada 2017

Bang! Gra kościana: Old Saloon - recenzja dodatku

Pierwsze rozszerzenie do hitowej kościanki Bang!, którą miałem przyjemnosć recenzować jakiś czas temu. Rozszerzenie dość nietypowe, gdyż złożone aż z 5 modułów, które możemy dołączać do rozgrywki wedle naszego upodobania. Rzecz jasna nie mogło zabraknąć nowych postaci oraz kostek, a także - uwaga - kilku innych baaardzo przydatnych usprawnień, dzięki którym gra w Bang! jest jeszcze przyjemniejsza.
Dyliżans z hypem rozpędzony? No to jedziemy! :)

Fani Banga! długo na ten dodatek czekali

niedziela, 19 listopada 2017

Wradislavia - recenzja prototypu

Wojna. Wojna nigdy się nie zmienia. 
Nawiązanie do kultowego Fallouta nie bez kozery. III Wojna Światowa nadeszła, a wraz z nią wszystkie - lub większość - okropieństw przepowiadanych przez ulicznych proroków. Witajcie w postapokaliptycznym Wrocławiu, a raczej jego zgliszczach. Zbombardowane fragmenty budynków staną się areną walki dwóch stron, w której stawką jest przeżycie. 
Zapraszam do zerknięcia na moje przemyślenia odnośnie tej dwuosobowej karcianki.

Czapki z głów - grafika wykonana przez Ludwika Łukaszewskiego wymiata

niedziela, 12 listopada 2017

Spinderella - recenzja gry

W ostatnim czasie na Kostkarni pojawiały się recenzje niemalże samych zacnych tytułów. Dziś kontynuacja tej pielgrzymki świetności, a jako że Święta już za progiem, na ruszcie mamy kolejną grę przy której miło spędzą czas całe rodziny. Przywitajcie Spinderellę, złośliwą pajęczycę, która do spółki ze swymi kompanami będzie utrudniała mróweczkom ukończenie międzynarodowego owocowego maratonu! :)

Czy i tym razem Spinderelli uda się pokrzyżować mrówcze wyścigi?

niedziela, 5 listopada 2017

Namiestnik - recenzja gry

Takiego debiutu może pozazdrościć niemal każdy projektant gier. Yuri Zhuravljo, wielki fan Race for the Galaxy i Posiadłości Szaleństwa, oraz niedoszły inżynier systemów elektro-optycznych, na początku tego roku oddał się swej największej pasji i został pełnoetatowym designerem. Dziś przyglądam się jego niebywale udanemu debiutowi sprzed kilku lat, czyli grze Namiestnik, u nas wydanej przez Games Factory Publishing.

Multum pozytywnych recenzji ze wszystkich stron świata

sobota, 28 października 2017

Gnaj Robaczku! - recenzja gry

Trzy nominacje i dwie nagrody główne, w tym prestiżowa Spiel des Jahres 2011 w kategorii gier dla dzieci. Gnaj Robaczku, czyli niemieckie Da ist der Wurm drin, to jeden z najukochańszych tytułów dla najmłodszych u naszych zachodnich sąsiadów, wprowadzająca malców we wspaniały świat gier planszowych. Sprawdziliśmy sami czy słowa zachwytu płynące z wielu zagranicznych recenzji nie są aby przesadzone.

Szalone wyścigi dżdżownic, czyli kto pierwszy przekopie grządkę i wyłoni się z norki

niedziela, 15 października 2017

Big Fat Burger - recenzja gry

Chyba każdy z nas ma od czasu do czasu ochotę na pożarcie wielkiego, tłustego hamburgera, naładowanego przeróżnymi dodatkami i sosami. Ten typowy dla kuchni Stanów Zjednoczonych fast food wymyślony został ponad 100 lat temu, bo już w 1904 roku, przez Fletchera Davis'a, człowieka zajmującego się - uwaga - garncarstwem.
Jeśli chcecie przekonać się jak z burgerową tematyką poradziła sobie jedna z nowości wydawnictwa Trefl Joker Line, zapraszam do recenzji!

Burgerową wojnę na punkty czas zacząć!

niedziela, 8 października 2017

Owocowe Opowieści - recenzja gry

Kolejny "zielony" tytuł od Friedemanna Friese - człowieka, którego zaliczam do grona moich ulubionych projektantów gier. Tym razem na tapecie gra typu fable, czyli taka, która zmieniać się będzie wraz z upływem czasu. A o czym traktuje sama gra? O niemiłosiernie spragnionych zwierzętach, które razu pewnego postanowiły spróbować swych sił jako wyrobnicy-amatorzy, zajmując się przetwórstwem owoców, tworząc przepyszne soki. Wszak każde dziecko wie, iż w lesie pić się chce!

Ciekawe czy zwierzaki zapoznały się z technikami fermentacji ;)

niedziela, 1 października 2017

Wsiąść do Pociągu: Kraje Północy - recenzja gry

Tej serii raczej nikomu przedstawiać nie trzeba. Ticket to Ride - zgrabnie przetłumaczone na naszym rynku na Wsiąść do Pociągu - zebrało dziesiątki fanów na całym świecie i już teraz śmiało można ten tytuł uznać za żywą planszówkową legendę, o której głośno będzie jeszcze przez lata.
Kraje Północy to kolejna wspaniała kontynuacja, podtrzymująca tradycję wprowadzania mikroreguł, dzięki którym każda mapa jest niepowtarzalna, nie tylko ze względu na dobór części świata.

Kolejna gra która będzie często gościć na naszym stole w okresie świątecznym!

niedziela, 24 września 2017

Spartakus - recenzja gry

Padł rekord! Zanim zasiadłem do tej recenzji, postanowiłem odpowiednio się przygotować. Oprócz samych rozgrywek, zaliczyłem całe 2 sezony serialu Spartacus, na którym opisywana dziś planszówka bazuje. Serial wciągnął mnie bez reszty, pomimo przesycenia CGI i hektolitrów komputerowej krwi buchającej na ekran niczym lawa z Wezuwiusza.
Jeśli zaś chodzi o wrażenia z gry, zerknijcie na moje przemyślenia!

Wspaniały serial przeniesiony na planszę!

niedziela, 17 września 2017

Diamenty - recenzja gry

Na sam początek mały test, dla wszystkich tych, którzy nie mają pojęcia o czym traktuje gra Diamenty. Zerknijcie na front pudełka i postarajcie się wyobrazić jak może przebiegać rozgrywka, oraz co tak właściwie przyjdzie nam tutaj robić. OK? Macie to? Teraz pora zweryfikować wyobrażenia tych, których nieco poniosło ;)

Podstępny konus prowadzi dzielnych eksploratorów w czeluście jaskini ;)

sobota, 9 września 2017

Kostaryka - recenzja gry

Kostaryka to malowniczy zakątek świata o przebogatej różnorodności biologicznej. Fauna tego kraju liczy sobie aż 500 tysięcy gatunków (z czego lwią część stanowią owady) i bardzo ową różnorodność sobie ceni, czegu skutkiem spora liczba parków narodowych i rezerwatów przyrody.
Przenieśmy się zatem do lasu deszczowego, w poszukiwaniu tukana brązowodziobego, chwytnicy kolorowej, rohatyńca herkulesa i innych mieszkańców kostarykańskich wzgórz, lasów i mokradeł.
Aparaty w dłoń, naprzód marsz!

 Czy ktoś widział bazyliszka płatkogłowego?

niedziela, 3 września 2017

Blood Rage - recenzja gry

Hit z roku 2015, który nie jest całkowitą nowością na rynku, lecz reimplementacją Midgardu, gry zaprojektowanej przez tegoż samego designera - Erica M. Langa.
Ragnarok nadszedł, tak jak słusznie oczekiwano. Jest to idealna okazja aby odejść do Walhalli w glorii chwały, znacząc swą ścieżkę krwią poległych. Cztery klany wikingów zetrą się w swych ostatnich bitwach, aby godnie wstąpić do krainy wiecznego szczęścia.
Proste reguły, szybkie bitwy, kontrola terenu i cała masa ślicznych figurek.

CMON, czyli przygotujcie się na zalew miniaturkami

niedziela, 27 sierpnia 2017

Sushi Dice - recenzja gry

Będąc wielkim fanem innego tytułu z japońskim przysmakiem w nazwie, nie mogłem przejść obojętnie obok od tej małej, acz zgrabnej imprezówki. Miast przekładanych z ręki do ręki kart, dostajemy kostki. Rozprostujcie palce i wytężcie wzrok. Festiwal turlania i spostrzegawczości rozpocznie się już za chwilę! ;)

"SIACH! CIACH! Eeee, znaczy się FUJ!" ;) 

sobota, 19 sierpnia 2017

Bang! Gra kościana - recenzja gry

Wydana w 2013 roku kościana wersja Bang! dla wielu graczy pobiła swego karcianego przodka na głowę. Na uwadze trzeba mieć jednak fakt, iż wypuszczona została ponad 10 lat później, a dV Giochi przez ten czas zdołało wyciągnąć odpowiednie wnioski i elegancko przeliftingować mechanikę, oraz usprawnić grywalność.
Za polską edycję gry odpowiedzialne jest wydawnictwo Bard, a recenzję niech umili Wam mały zestaw cytatów ze znanych westernów :)

Szybka, szalona i nieprzewidywalna - jak Dziki Zachód

wtorek, 15 sierpnia 2017

The Elder Scrolls: Legends - recenzja gry

Dla tych, którzy przegapili start Hearthstone'a i nie mają ochoty gonić mistrzowskich talii wielu graczy, The Elder Scrolls: Legends wydaje się być obecnie najlepszą alternatywą. To również nostalgiczna podróż do świata Tamriel i ponowne zanurzenie się w świecie przepełnionym khajitami, nordami, czy bretończykami. Tym razem Bethesda zaserwowała nam wyborny specjał w formie żywej, fantastycznej karcianki.

Następca Duel of Champions

niedziela, 16 lipca 2017

Panic on Wall Street! - recenzja gry

Wycieczki po mało znanych w Polsce tytułach ciąg dalszy. Oto imprezówka, która na stałe zagościła w wielu topkach zagranicznych recenzentów. Stylizowany na międzywojenną gazetę front pudełka, niezwykle dynamiczna żywa rozgrywka i przeniesienie emocji z giełdy papierów wartościowych. Zgiełk, harmider i niczym nieskrępowane przepychanki słowne. Witajcie w roku 1929. Czarny Czwartek tuż za progiem!

Zgarnij fortunę lub strać majątek

środa, 5 lipca 2017

Berserk: War of the Realms - recenzja gry

Początki gry Berserk sięgają aż 2003 roku, kiedy to gra została wypuszczona jako klasyczny CCG, czyli karcianka kolekcjonerska. Do zgromadzenia mieliśmy - bagatela - ponad 4000 pięknie zilustrowanych kart, podzielonych na różne frakcje. Jeśli chodzi o wygląd, Berserk mógł śmiało konkurować z kultowym Magic: The Gathering. Ba! Jakość grafik była konsystentna i prezentowała najwyższy poziom oraz wybitny kunszt artystów. Niestety w takowej formie tytuł ten nie zdołał się przebić na Zachodzie a pakiety z boosterami nie zagościły na półkach sklepowych pośród innych hitów.

Karciany hit z Rosji w nieco innej odsłonie

niedziela, 25 czerwca 2017

DVONN - recenzja gry

To już druga na Kostkarni gra z serii Gipf, w skład której wchodzą abstrakcyjne gry logiczne, zaprojektowane przez Krisa Burm. Po rewelacyjnym TZAAR, który po dziś dzień jest wyciągany na mój stół przy rozmaitych okazjach, oczekiwania były spore. Poniższa recenzja naświetli moje przemyślenia odnośnie nie tylko samej gry DVONN, ale i całego projektu Gipf.

Czwarta z kolei gra serii Gipf