Pokazywanie postów oznaczonych etykietą recenzja. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą recenzja. Pokaż wszystkie posty

niedziela, 17 czerwca 2018

Munchkin Gloom - recenzja gry

Czy z połączenia ponurego, przesiąkniętego czarnym humorem Glooma i szalonego, jajcarskiego Munchkina może wyjść coś dobrego? O tym miałem okazję przekonać się na własnej skórze na tegorocznym Pyrkonie, ogrywając kilka szybkich partii. Wrażenia? Zapraszam do recenzji!

Zderzenie dwóch mocnych hitów

niedziela, 3 czerwca 2018

Jamaica - recenzja gry

Jak ten czas leci - Jamaica ma już ponad 10 lat! Wydana w 2007 roku piracka gra wyścigowa swego czasu gościła w rozmaitych topkach, acz zdania na jej temat były - i są po dziś dzień - podzielone. Jednego odmówić jej nie można. Gra przykuwa wzrok swym pysznym wydaniem, a na stole wygląda doprawdy imponująco. Jak z samą rozgrywką? Zapraszam do recenzji!

Pudełko wygląda niczym piracki kufer ze złotem! :)

niedziela, 27 maja 2018

Patchwork (aplikacja) - recenzja gry

Planszowa wersja Patchworka, czyli znanej i lubianej gry w "wyszywanie kołderki" jest uznawana za jedną z najlepszych gier 2-osobowych jakie powstały. Kwestią czasu było powstanie cyfrowej wersji tego jakże popularnego tytułu zaprojektowanego przez samego Uwe Rosenberga - designera znanego z takich hitów jak Agricola, Pola Arle, czy Kawerna.

Hit dla 2 osób w wersji cyfrowej

niedziela, 13 maja 2018

Elementum - recenzja gry

W fantastycznym świecie kasta czarodziejów stara się po raz wtóry okiełznać moce żywiołów. Elementum przenosi nas do kolejnego świata fantasy gdzie będziemy rzucać zaklęcia i koncentrować moc magiczną. Ileż to już razy mieliśmy do czynienia z podobnymi sytuacjami. Myk polega na tym, że pomimo niezbyt oryginalnego settingu, mało która gra tego typu potrafi aż tak cholernie wciągnąć i okazać prawdziwie uroczym kombo-jnem!

Wbrew pozorom, mamy tu do czynienia z malutkim pudełeczkiem

niedziela, 6 maja 2018

Fighting Fantasy Legends - recenzja gry

Nomad Games, znane do tej pory głównie z cyfrowej wersji kultowego Talismana, postanowił zmierzyć się z kolejną legendą. Seria gier paragrafowych spod szyldu magii i miecza z cyklu Fighting Fantasy stworzona została przez Steve'a Jacksona (nie mylić z game designerem) oraz Iana Livingstone'a  i w latach 80-tych była niesamowicie popularna. Na ich podstawie Nomadzi stworzyli zgrabny mix planszówki z elementami RPG.

Po raz kolejny wyruszamy w pełną przygód i niebezpieczeństw podróż do krainy fantasy

niedziela, 22 kwietnia 2018

Boss Monster: Następny poziom - recenzja gry

Pikselowe podziemia w klimacie retro wzywają po raz kolejny! Więcej bossów, więcej bohaterów i kart specjalnych, więcej mniej lub bardziej śmiertelnych pułapek, oraz pokracznych sprite'owych stworków inhabitujących wypełnione kwasem i kolcami komnaty. Olbrzymie, samodzielne rozszerzenie do uwielbianej przeze mnie karcianki, wydanej przez Trefl Joker Line. Ogrom radości ale i lekki grymas niezadowolenia. Dlaczego? Zapraszam do recki!

Zapuść się po raz kolejny do pikselowych kazamatów!

niedziela, 15 kwietnia 2018

Unreal Estate - recenzja gry

Afterthought Games to niewielki developer ze Stanów Zjednoczonych, który na swoim koncie ma póki co kilka gier. Niewielki, gdyż apki tworzone są w składzie zaledwie 2-osobowym. Unreal Estate to szybka karcianka dla 2-4 osób, z prostymi zasadami, całkiem miłą dla oka oprawą graficzną i wpadającą w ucho muzyką sączącą się w tle.

Prosta, szybka i casualowa

sobota, 7 kwietnia 2018

Gloom - recenzja (edycja polska)

Dokładnie trzy lata temu na Kostkarni ukazała się recenzja angielskiej wersji drugiej edycji gry Gloom. Polską edycją zajęło się wydawnictwo Black Monk, które słynie z wypuszczania podobnych tytułów - gier nieskomplikowanych i przyjaznych dla nowicjuszy, kipiących humorem, oraz dostarczających mnóstwa frajdy. Jak sobie poradziło m.in. z tłumaczeniem makabrycznych zdarzeń, jakich przecież w Gloomie mnóstwo, a które to były jedną z najmocniejszych stron tego tytułu? Czy po kilku latach zmieniłem swoje zdanie na temat gry? Zapraszam do dalszej części tekstu!

Pudełko różni się wielkością od edycji angielskiej

niedziela, 25 marca 2018

Penny Dreadfun: Duchy, Demony, Dickensy - recenzja prototypu

Jest rok 1888. Na ulicach Londynu grasuje Kuba Rozpruwacz, znany malarz w przypływie szaleństwa chlasta sobie kawałek ucha, założony zostaje Klub Czeskich Turystów, a królowa Wiktoria - uzbrojona w dwa topory, pistolet i szablę - rusza w pogoń za demonicznymi siłami, które skradły klejnoty koronne. Witaj w szalonym świecie gry PENNY DREADFUN!

Wiktoriańska Anglia, okultyzm i brytyjski humor

niedziela, 18 marca 2018

Kwiatki - recenzja gry

Kwiatki to przepięknie wydana karcianka dla 2 osób, dość mocno przypominająca inny florystyczny tytuł - Herbaceous. Wszyscy spragnieni przechadzek po kwiecistych łąkach skąpanych w promieniach słońca, tudzież wiosennych przygotowań do sezonu sadzonkowego zapewne tęsknym okiem zerkną na zielone pudełko.

Tulipany, irysy, róże - tęsknota za wiosną rozkwitła na dobre

niedziela, 11 marca 2018

Hero Realms: Character Packs - recenzja dodatków

Dodatki do gry Hero Realms

Pakowane w 15-karcianych boosterkach zestawy profesji do jednego z najwspanialszych deckbuilderów - Hero Realms, to zakup absolutnie obowiązkowy dla wszystkich fanów tego tytułu. Dziś przyglądam się pakietom pięciu postaci - każda w wariancie męskim i żeńskim - zastępującymi naszą mini-talię z którą rozpoczynamy grę.

Zestawy profesji to mus dla wielbicieli HR!

niedziela, 4 marca 2018

Na końcu języka - recenzja gry

Od 1990 roku stowarzyszenie Mensa corocznie wyróżnia kilka gier, przyznając im zaszczytny tytuł Mensa Select. Recenzowana dziś gra nie tylko zdobyła tę prestiżową nagrodę, dołączając do takich hitów jak Dominion czy Forbidden Island, ale na przestrzeni lat zdołała również pozyskać kilka innych. Przed Wami nietuzinkowa imprezówka w której zdrowo poplączecie sobie języki ;)

"Zwykła - niezwykła" gra imprezowa która poplącze Wam języki ;)

wtorek, 20 lutego 2018

Wirus! - recenzja gry

Nowość od Trefl Joker Line, która zaraz po otwarciu niespodziewanej przesyłki wskoczyła na nasz stół, na skutek małej, domowej epidemii grypy. Jak na porządny wirus przystało, zaraziło nas w takim stopniu, abyśmy w krótkim czasie mieli na koncie dziesiątki rozgrywek (sic!). Z samym otwarciem pudełka wiąże się całkiem zabawna historia, ale o tym za chwilę ;)

Mała, acz wielce zaraźliwa karcianka!

sobota, 17 lutego 2018

Miszmasz! - recenzja gry

Cooo?! Kolejna puszka z mini gierką będącą klonem utartego schematu wyszukiwania par? Tego typu reakcje są jak najbardziej uzasadnione, jeśli Miszmasz! nie wylądował do tej pory na naszym stole. W rzeczywistości, po wieeelu rozgrywkach, mogę z otwartą przyłbicą rzucić całemu światu, iż ta mała, niepozorna gierka od wydawnictwa Rebel, posiada jeden z najlepszych wariantów drużynowych (i nie tylko!) w jaki przyszło mi grać :)

W tym niepozornym pudełko kryje się doprawdy arcyfajna gra!

niedziela, 4 lutego 2018

Bystre Główki - recenzja gry

Kolejny tytuł z Trefl-owej serii Joker Line przeznaczony jest przede wszystkim dla młodszych odbiorców i bazuje na wciągającym schemacie zapamiętywania kolejno odsłanianych kart. Designer postanowił tu jednak wpleść kilka malutkich modyfikacji. Czy udało mu się zaspokoić nasze oczekiwania? Zapraszam do recenzji :)

Trening pamięciowy dla najmłodszych

niedziela, 28 stycznia 2018

Dragon Dice - recenzja gry

Na długo przed tym zanim na stoły trafiła seria Dice Masters, fani kostek wszelakich turlali kolorowymi wielościankowcami od TSR. Kilka stron konfliktu, stojące naprzeciwko siebie potężne armie rodem ze świata fantasy i tona kostek na podorędziu - Dragon Dice szybko zdołał zachwycić całe rzesze graczy, czego rezultatem zdobycie przez ten tytuł prestiżowej nagrody Origins w kategorii gier planszowych.

 Kolejny tytuł w kąciku retro :)

niedziela, 14 stycznia 2018

Król Ozo - recenzja gry

Lustra, magnesy, klocki, nadmuchiwane maczugi... ech, lista nietypowych komponentów w grach planszowych jest długa. Król Ozo to kolejny tytuł, który pod tym względem nas zaskoczy, jako że będziemy tu operować... sznurkami! Aby było ciekawiej, nie jest to jakiś wymyślny dodatek stanowiący uzupełnienie, a jedyna rzecz jaka jest wymagana do zabawy.

Król Ozo - niedoszły zdobywca Pokojowej Nagrody Nobla ;)

czwartek, 28 grudnia 2017

Eight-Minute Empire (aplikacja) - recenzja gry

Ryan Laukat, to designer znany przede wszystkim z doskonałej strategii eksploracyjnej Above and Below, oraz nie mniej świetnego Near and Far. Omawiany dziś tytuł nie jest specjalnie popularny i nie olśniewa w zasadzie niczym szczególnym, acz posiada jedną, istotną zaletę - daje szansę na ultra szybką i przyjemną rozgrywkę miłośnikom strategii z elementami kontroli terenu.

Szybki i przyjemny filler strategiczny

niedziela, 3 grudnia 2017

Strażniczki - recenzja gry

Przenieśmy się w klimaty Dalekiego Wschodu, w poszukiwaniu symetrii idealnej i równowagi doskonałej. Podróż odbędzie się za sprawą olśniewającej i wprost przecudnie wykonanej karcianki, która dzięki swojej niebanalnej szacie graficznej, na mojej półce z grami stoi od jakiegoś czasu frontem, niczym dzieło sztuki (sic!). A zatem, bez zbędnego przynudzania, oto jedna z najprzyjemniejszych karcianych niespodzianek roku 2017, prosto od wydawnictwa REBEL.

Zgrabny miks mechanik zaprojektowany przez Guan Chih Huanga

środa, 29 listopada 2017

Skubane Kurczaki - recenzja gry

Polska edycja gry, która pierwotnie ukazała się dokładnie 20 lat temu, pod nazwą Chicken Cha Cha Cha. W przypadku tak wiekowych tytułów zawsze pojawia się obawa, czy aby gra z godnością się zestarzała, a partie nie dorównują przypadkiem poziomem emocji partyjkom bingo w klubie seniora. No cóż, niczym żądny przygód rycerz opuściłem przyłbicę i pogalopowałem na spotkanie drobiu... to znaczy przeznaczeniu! ;)

Tytuł dobrany świetnie - kurczaki będą skubać sobie piórka! :)